Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbplats. Genom att använda denna webbplats samtycker du till vår användning av cookies.
Ok Mer info
Aktuellt

Vd berättar. Lyssna på exklusiv porträttintervju med Thomas Karlsson

Nyhet 2015-09-21

Eskilstunas mest innovativa 10-åring.

Vi är Eskilstunas mest innovativa 10-åring. Det kanske låter lite kaxigt – men inte desto mindre sant. För vi har tagit vår uppgift att bli centrum för företagande och innovation på största allvar. Ända sedan de första stapplande stegen för tio år sedan har vi haft ett tydligt mål i sikte. Vi vill göra skillnad för Eskilstuna.

Vår unga ålder till trots har vi inte bara lyckats uppnå målet att göra skillnad för vår stad – vi har också byggt upp en av Sveriges mest aktiva mötes- och arbetsplats där vi skapar relationer, innovation, företag och affärer. Faktum är att vi av Sveriges 40-50 utvecklingsarenor anses vara en av de allra främsta.

Här har vi skapat en plats där nyföretagare får stöttning och vägledning i sin nya tillvaro som entreprenörer. Minst en person om dagen har kommit till oss med en idé och lämnat Munktell Science Park som företagare. Bara det är en bedrift som haft stor betydelse för Eskilstunas förnyelse.

Men vi har tagit det ett steg längre. För här föds inte bara nya entreprenörer – genom åren har vi också varit med och drivit utvecklingen i befintliga bolag och organisationer. Dels genom investeringar, som exempelvis Sörmlandsfonden, en av Sveriges ledande kapitalinvesterare, men även som mötesplats för forskning och näringsliv där olika projekt lett till nya affärsmöjligheter. Bland annat har vi tillsammans med Västerås Science Park startat en av Sveriges främsta inkubatorer, Create Business Incubator Mälardalen AB, ett affärsutvecklingsstöd för entreprenörerna med störst tillväxtambitioner.

Tittar vi i backspegeln inser vi att ringarna på vattnet nått långt utanför Eskilstunas och Sveriges gränser. Vår egen innovationsexpertbyrå har med sin unika kompetens blivit ett av våra starkaste affärsområden som ger företag möjlighet att stärka sin innovationsförmåga. Många storslagna innovationer har bearbetats och fått ny energi genom samarbeten och forskning. Visste du till exempel att det är hos oss som Rolf Ingesson bearbetar sin idé om en vattenrenare? Anordningen omvandlar havsvatten och förorenat vatten till drickbart – en innovation som kan komma att få livsavgörande betydelse för miljontals människor världen över.

Därför kan vi med stolthet se tillbaka på vad vi tillsammans med entreprenörer, innovatörer och partners åstadkommit under våra 10 år. Men vi är fortfarande en tioåring med framtiden framför oss där samhällsutmaningar som klimatförändringar, flyktingströmmar, internationell konkurrens och ändrade konsumtionsmönster väntar. Vi kanske inte kan förutspå morgondagens innovationer – däremot kan vi påverka så att våra lösningar fokuserar på att göra nytta, både för planeten och våra medmänniskor. Och det tar vi på största allvar. På så sätt kan vi fortsätta att göra skillnad för både Eskilstuna ­och vår omvärld.

Välkommen att följa med oss på vår fortsatta resa.

KLICKA HÄR för att lyssna på en exklusiv porträttintervju med Thomas Karlsson, Vd Munktell Science Park